Kylling,  Lykke for kroppen,  Middag

Den perfekte woksausen

Jeg blir så utrolig inspirert av alle de vakre fargene som er ute nå og inspirasjonen blir med meg i butikken når jeg handler grønnsaker. Jeg plukker automatisk ut de grønnsakene med sterkest farger og velger også grønnsaker vi ikke bruker så ofte – bare fordi fargen er så flott! Og hva passer vel bedre til middag enn en delikat og fargesprakende wok når man har kjøleskapet fullt av fargerike grønnsaker?

Wok er en perfekt «jeg vet ikke hva vi skal ha til middag i dag» – middag. Mest av alt fordi wok kan varieres i det uendelige og du kan derfor bruke det du har liggende av grønnsaker og kjøtt/fugl/fisk der og da, i stedet for å måtte innom butikken på vei hjem. Wok er også en utrolig enkel og kjapp middagsrett som passer perfekt i en travel hverdag. Og med en digg woksaus på toppen av det hele kan ikke mange si at wok er kjedelig! Jeg er så heldig å ha en mann som er enda mer glad i å lage mat enn meg, så i dag sto middagen på bordet da de to små og jeg kom hjem. En finere velkomst for tre sultne mager finnes virkelig ikke! Om du er den som lager middag hjemme hos deg håper jeg du blir møtt med mengder av takknemlighet fra dem du lager mat til 🖤

Slik ble dagens wok hjemme hos oss:
1/2 brokkoli
1/2 blomkål
1/2 gul squash
2 gulrøtter
2 paprika – gjerne i forskjellige farger
1 løk
2 fedd hvitløk
1/2 chili – men du kan gjerne bruke mer om du vil ha litt futt i woken
2 kyllingfileter i biter – her kan du også bruke 3-4 laksefileter, 400 g scampi eller 400 g svin i strimler

5 ss oystersaus
1-2 ss fiskesaus
1 ss soyasaus – gjerne den med mindre salt
1 ss sukker
Saften av 1/2 lime
6 limeblader – kan sløyfes, men disse magiske bladene gir en utrolig god smak på sausen!

Slik gjør du:
Ha 1 ss nøytral olje i en wokpanne. Wok først kyllingbitene i et par minutter til de så vidt er gjennomstekt. De fortsetter å «steke» innvendig når du har tatt dem av varmen, så pass på å ikke steke dem for lenge i panna. Tørr kylling er ikke særlig godt!
Ha i 1 ss nøytral olje i samme panna og begynn woking av grønnsakene. Ha først i løk, hvitløk og chili og wok til løken er blank. Ha så i brokkoli, blomkål og gulrotbiter og wok et par minutter før du har i squash og paprika. Bruk høy varme og vend grønnsakene hyppig til de er passe møre.
Sammen med løk og grønnsaker tilsetter du oystersausen og lar denne putre på middels varme i 1-2 minutter. Ha deretter i fiskesaus (tilsett 1 ss først og smak til med spiseskje nummer to til slutt), soyasaus og sukker – og bland dette godt sammen i panna.
Til slutt tilsetter du limebladene og lar sausen putre i ca 5 minutter til den tykner. Før du tar i kyllingbitene smaker du til med mer fiskesaus – og eventuelt litt mer sukker også.
For oss med to små barn er det viktig at sausen ikke blir for salt – og heller ikke altfor sterk, men her må du smake deg fram selv!
Rør til slutt kyllingbitene og alle grønnsakene godt sammen med sausen, før du heller over limesaft. Server woken sammen med ris – velbekomme!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *