Lykke for små mager

Lillebrors bananlapper

Jeg hadde aldri trodd at min lille skulle være ferdig med såkalt «babymat» allerede, men jaggu har han ikke nektet både grøt og most mat i flere måneder allerede.. Jeg vet ikke om det er et godt eller dårlig tegn at han allerede viser en enorm «klare-selv-vilje» (med tanke på 3-års-alderen – som egentlig er den typiske selvstendighetsalderen), men time will show! I alle fall – når grøt og most mat er utelukket begynner gutten naturlig nok å bli himla lei brødskiver! Derfor er vi inne i en ny periode der bananlapper lages for fullt! Ikke en ukjent oppskrift, men denne gangen med en liten vri om det er flere der ute som har mengder med grøtpulver som må brukes opp.
Du trenger: 
1 egg
1 banan
4-5 ss sammalt hvete, finmalt
3 ss havregryn
1/2 ts bakepulver
1,5 dl vann
3 ss grøtpulver (du kan også bruke NAN)
En god sprut med flytende melange / vita hjertego´
La røra svelle litt før steking og ha eventuelt oppi mer vann om du syns den blir veldig tykk. 
Ha en sprut flytende margarin i en stekepanne og stek lappene til de er gyldne på begge sider. Perfekte til frokost, lunsj, kvelds eller i matpakka til storesøster!
P1020622
Små barn har små mager og spiser naturlig nok ikke de største porsjonene. De har derimot et meget stort energibehov i forhold til egen kroppsvekt, slik at de skal kunne vokse og utvikle seg optimalt, og i et så høyt tempo som små barn gjør. Bare tenk hvor mye et lite barn vokser det første leveåret! Næringstett mat er derfor utrolig viktig – noe som betyr at maten barn spiser bør inneholde mye energi og næringsstoffer på lite volum. Fett er det mest energirike næringsstoffet vi har, og ved å tilsette gode kilder til fett i maten gjør du den mer næringstett, selv om mengden mat ikke nødvendigvis blir så mye større. Jeg tilsetter derfor flytende margarin eller vita matfløte i mye av maten jeg lager til Liam og Eleah – for eksempel i lappe- og pannekakerører, i grøten til frokost, og i supper og gryteretter til middag. Dette gjør at de får i seg mer energi, selv om de begge er relativt småspiste! Liam får ikke fløte i sin mat enda, men heller morsmelkerstatning. Dette fordi kumelk inneholder lite jern, og jernbehovet til små barn er så høyt at jernberiket morsmelkerstatning eller tynn jernberiket babygrøt er bedre alternativer. 
 
 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *