En helsefremmende livsstil

Hvordan leve sunt? Litt prat om Kostrådene

Jeg er egentlig ikke så glad i begrepet sunt. Ikke fordi det ikke er et bra begrep – for dét er det absolutt om det brukes riktig – men fordi det for mange er forbundet med strenge krav og regler, eller ”noe de ikke får til”. Og det syns jeg er utrolig trist. Sunnhet skal definere ting som gjør deg godt – gir deg energi, booster følelsen av å ha det bra, og gir deg en kropp som er god å leve i og som du kan bli gammel i – ikke gi deg dårlig samvittighet. Det er også ufattelig mange meninger som florerer om hva som er sunt og ikke, og det gjør det nok enda vanskeligere å føle at man mestrer det å leve sunt.
I dag finnes det god dokumentasjon på hva som er sunt og helsefremmende, og hva som ikke er. Helsedirektoratets kostråd er basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og nyeste forskning på ernæring. Dette betyr at hvert råd som gis er basert på flere studier, og studiene er vurdert etter strenge kriterier for om de er gode nok til å stole på. Rådene er altså ikke basert på enkeltpersoners oppfatning av hva som er sunt og ikke.
Men hva gjør vi om vi ønsker livsstilsendring mot et sunnere liv? Jeg tror nok de fleste av oss googler. «Hva er sunt», «hvordan gå ned i vekt», «raskt ned i vekt», «hva gir god helse» el.l. Og spesielt de som ønsker vektnedgang tror nok at rigide dietter og intensive treningsregimer vil være mye bedre enn å følge kostråd ene. Og ja – de vil potensielt kunne gi gode resultater på kort tid, men på lang sikt er det verken sunt eller anbefalt å leve på diett og hardtrening. Så selv om Helsedirektoratets kostråd kan virke ufattelig kjedelige og ”vanlige”, beskriver de veien til varig livsstilsendring – uten strenge krav og regler med råd man kan leve etter!
Er du som mange andre på utkikk etter varig livsstilsendring og ønsker å leve sunt? Da syns jeg virkelig du skal gi kostrådene en sjanse. Ja, du må gi det litt tid – endring skjer ikke over natten og heller ikke over en måned – men du kan få til utrolig mye på lang sikt ved å gjøre små endringer akkurat nå ♥

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *