Lykke for små mager

Den første lille middagsporsjonen

Jeg som skulle skrive så mye om barnemat..
Liam får virkelig gjennomgå diverse sykdom med en storesøster i barnehagen som overøser ham med både kjærlighet og diverse bakterier og virus. Etter to heftige runder oppkast i november og tidenes luftveisinfeksjon nå i desember har de små rutinene med grøt og moste grønnsaker blitt fullstendig borte og lysten til å smake har heller ikke vært tilstede – med god grunn selvfølgelig! Men nå som formen er nesten på topp igjen er også matlysten hans endelig tilbake, så i går kveld ble fryseren fylt med de første fullverdige middagsporsjonene til lillebror. Første porsjon ble servert i dag, men aldri før har jeg fått så mange grimaser, brekninger og skulende blikk, så jeg skjønner jeg må gi dette god tid, haha!
I butikkene finnes en rekke forskjellige merker og retter med ferdig babymat, og kvalitet og smak på den babymaten vi får kjøpt her i Norge kan være vel så bra som hjemmelaget mat. Det er heller interesse, tid og ønsker hos foreldrene som bestemmer om en baby blir servert industrielt fremstilt mat, hjemmelaget mat eller en kombinasjon. For min del er det helt klart interessen og ønsket om å lage hjemmelaget mat som er avgjørende, for jeg kan med hånden på hjertet si at tid er det ikke mye til overs av med to små. Noe av det jeg liker best med hjemmelaget mat er at den minste i familien med én gang blir introdusert til familiens matvaner, og overgangen til å kunne spise det samme som resten av familien blir veldig naturlig og kan skje gradvis. Det er også lettere å la barnet smake rene råvarer og slik venne seg til én og én smak, framfor mange smaker i én mos. Det fineste av alt er at hva enn du velger sier det ingenting om deg som forelder – du er den beste for akkurat ditt barn uansett – og det syns jeg er viktig å huske på.
For deg som vil prøve deg på hjemmelaget babymat er grunnoppskriften du bør ta utgangspunkt i slik:
1/3 grønnsaker
1/3 potet, ris eller pasta
1/3 fisk, kylling eller kjøtt
1 ts olje eller flytende margarin
Kok til det er mørt og mos med gaffel eller stavmikser til konsistensen er tilpasset barnet ditt. Allerede fra 7-9 mnd vil de aller fleste babyer kunne tygge myke matbiter (med eller uten tenner), så ikke la middagsmaten være helt finmost så alt for lenge. De små har godt av å få utforske klumper og myke biter såfremt det ikke er fare for at de kan settes fast i halsen!
P1020460Gulrot, søtpotet, brokkoli, potet, laks og en liten sprut flytende melange.
De færreste grønnsaker er kjente allergener (spesielt ikke i kokt form), men fordi min lille er plaget med eksem – og akutt eksemoppbluss ofte henger sammen med inntak av typiske allergener eller histaminfrigjørende råvarer – har jeg en regel om at det aldri skal introduseres mer enn én ny råvare av gangen. Denne gangen var det laks, og da grønnsakene i blandingen er noe han har fått som rene grønnsaksmoser tidligere kunne jeg trygt putte laks i en slik middagsblanding. Slik har jeg full kontroll på hva som kunne være årsaken om Liam plutselig skulle fått oppbluss av eksem i kveld eller vist tegn på allergi. Klem fra meg ♥
 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *