Hverdagsliv,  Lykke for små mager

Din første smakebit

Jeg kan ikke fatte at den lille gutten min allerede er godt over fire måneder og har fått sine første smaksprøver med fast føde! Jeg har gledet meg så utrolig til tiden med tillaging av babymat, og med en gutt som er mer enn klar for noe mer enn bare morsmelk utgjør vi en bra duo ♥
Såfremt babyen din vokser normalt og trives er anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og Helsedirektoratet at spedbarn fullammes de første seks månedene. Dette har dog vært oppe til diskusjon mer enn én gang. Det er nemlig vist at introduksjon av fast føde fra 4-6 måneder kan redusere risikoen for matallergi og cøliaki senere i livet – antagelig fordi flere babyer fortsatt får noe morsmelk under introduksjonen av mat – og flere studier tyder også på at det er lettere å tilvenne ulike matvarer om man starter ved 4-5 måneders alder. Og variasjon tidlig i livet går ofte hånd i hånd med variasjon senere i livet – noe som anses som gunstig for helsen vår!
Min lille har lenge vist stor interesse for mat når vi andre spiser, og han krever også amming hyppigere enn hver tredje time på dagtid og flere ganger hver natt – selv om han vokser fint. Derfor har vi så smått begynt med grøt i tillegg til smaksopplevelser med frukt og grønnsaker. Og gjett om han elsker det! Han gaper høyt, smatter og er så ivrig. Armene er ikke stille et sekund og jeg kan love at det er grøt over både ham og meg – lille herligheten! Men små, umodne tarmer trenger gradvis tilvenning og derfor har 1-2 teskjeer vært nok de første måltidene og porsjonsøkingen tar vi rolig (til hans store skuffelse).
P1020086
Jeg koste meg så utrolig med å lage barnemat da jeg ble mamma for første gang – og jeg kommer til å lage det aller meste av spedbarnsmaten fra bunnen av denne gangen også – men fordi det ikke finnes jernberiket mel i Norge er det anbefalt å bruke industri-fremstilte jernberikede babygrøter til de aller fleste måltidene, så hjemmelaget grøt blir derfor kun for å skape variasjon. Jeg gleder meg til å dele oppskrifter, erfaringer og bilder med dere framover ♥ Ha en finfin uke så lenge!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *