Gjærbakst,  Lykke for kroppen

Kanelboller

Disse er fantastiske – mest av alt fordi jeg ikke har laget dem selv! Da jeg gikk gravid med lille begynte samboeren min å bake – noe som inntil da hadde vært min greie, og etter at disse ble servert for første gang har jeg vært solgt! Jeg klandrer ham ikke om han angrer på at han begynte med dette, for det er ikke så rent sjelden jeg mer om disse!
Til 30 boller trenger du:
850g mel (bland 50/50 siktet hvetemel og sammalt hvetemel for en grovere variant)
100g sukker
1/2 pk tørrgjær
100g margarin
4 dl melk (h-melk til fest, ekstra-lett til hverdags)
2 egg
 
Til fyllet trenger du:
150g mykt margarin
150g sukker
Kanel
Aller først; ta ut margarin fra kjøleskapet slik at det blir mykt til du skal lage fyllet! 
Blant alt det tørre i en bolle. Smelt så margarin og bland dette med melk og piskede egg. Bland så tørt og vått om hverandre i en kjøkkenmaskin til deigen er jevn, og la den hvile i ca 1 time på et lunt sted.
img_7038
Mens deigen hever lager du fyllet! Rør mykt margarin, sukker og kanel godt sammen til du har en smidig «smørje».

img_7088
Smake underveis er selvfølgelig det beste med å bake!!

 
Så kommer det morsomme; knutevri!
Elt og kjevle den hevede deigen til et rektangel på ca 1 cm i tykkelse. Smør hele flaten med fyllet og strø gjerne litt ekstra kanel over det hele. Brett så 1/3 av deigen inn mot midten, og deretter den andre 1/3 over denne slik at du får en fin «pakke» med tre lag. Skjær så deigen i strimler på 1 cm (30 stk). Dra hver strimmel ut i lengde og tvinn dem. Løft så strimmelen opp, tvinn den et par ganger rundt fingeren før du dytter enden av strimmelen i midten av knuten. Tadá!
Legg bollene på bakepapir – tett i en brødform eller rund kakeform, eller hver for seg på en langpanne. La så bollene etterheve i 30-40 minutter før du steker dem i 20 minutter midt i ovnen på 180 grader. Husk at boller tett i tett vil trenge noe lengre steketid enn enkeltboller. 
img_7098
I mangel på siktet hvetemel ble gårsdagens boller laget på kun sammalt hvete finmalt og vet dere – de ble så saftige og luftige! Og ikke minst mettende på en god måte. Jeg er stor fan av kosemat til hverdags og boller laget på grovere mel går virkelig inn i den sjangeren. Til fest er alt lov – med god samvittighet, men litt sunnere varianter til hverdags liker jeg. Disse ble dagens studielunsj på Universitetet og blir nok en del av matpakka i morgen også – så gode var de!
Ha en fin søndag videre, alle!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *